Het verhaal achter de keistad

Amersfoortse Kei Geschiedenis Amersfoort

Amersfoort wordt ook wel de Keistad genoemd. De stad heeft de bijnaam te danken aan een grote zwerfsteen in Amersfoort, de Amersfoortse Kei genaamd. Haar inwoners zijn dan ook Keientrekkers. Het volksverhaal luidt dat ene Jonkheer Everard Meyster een weddenschap sloot met een aantal vrienden, als hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen om een zwerfkei vanaf de Waelberch naar de stad zouden trekken. Op 7 juni 1661 trokken 400 Amersfoorters op een slee de kei voort helemaal naar de Varkensmarkt. De dolle jonker trakteerde ze op bier en krakelingen. Ter gedachtenis van het evenement liet hij een gedenkpenning slaan en schreef hij het gedicht Keyklucht van Jock en Ernst, op de steen-uyle-vlucht deser werelt (Utrecht, 1661).

De Kei werd in 1672 begraven op de Varkensmarkt, na dat de Amersfoorters tot inzicht kwamen dat de inspanning volledig zinloos was geweest. Latere generaties schaamden zich minder voor het voorval. De kei werd in 1903 opgegraven en aan de Utrechtsestraat geplaatst. Toen is het verplaatst naar Plantsoen-Zuid bij de Arnhemsestraat in 1932. De steen is tijdelijk ingegraven geweest op de Hof tijdens de Duitse bezetting ter voorkoming van beschadigingen. In 1954 kreeg het een nieuw voetstuk. De jaarlijkse Keistadfeesten zijn begonnen in de jaren zeventig. Enkele keren werden deze feesten afgesloten met het door de stad trekken van keien uit diverse Europese landen. In het plantsoen aan de Stadsring liggen de overgebleven keien uitgestald.

De Amersfoortse Kei weegt 7157 kg, heeft een hoogte van 2 meter en een omtrek van 5,25 meter.

Volgens een volksverhaal werd er een meiboom geplant op de plek waar de Amersfoortse Kei begraven was op de Varkensmarkt.

Bron tekst: www.web.archive.org

Bron foto’s: www.archiefeemland.nl – Opgraving van de Amersfoortse Kei op de Varkensmarkt.