De honing van Dave zijn bijen

“In 2018 heeft leermeester Erik Dolstra van Imkerij Meerbijen zijn kennis van dit fantastische natuurverschijnsel met mij gedeeld. Al gauw ervoer ik hoe te gek het is om als chef je eigen bijen te hebben, met zowel het produceren van honing als het leveren van een bijdrage aan de natuur. Ik koos de Buckfastbij omdat ze zachtaardig zijn en niet gauw gaan zwermen. Deze bijen houd ik graag dichtbij, dus hebben we besloten om de bijen hier op de Berg te zetten en in de omgeving de bloemen te gaan verkennen. De honing van deze bijen kunt u verkrijgen bij ons in het Berghotel!” – Chef Dave

Ik vertel je graag meer, wat wil je weten?

Ik houd de Buckfastbij, vernoemd naar klooster Buckfast Abbey in Groot-Brittannië. Dit bijenras is ondersoort van de Europese bij en is in 1920 geteeld door Broeder Adam, een bekende Engelse monnik onder de imkers. Anders dan veel ondersoorten zoals het Italiaanse ras en de Carnicabij is de Buckfastbij geen vast ras. Dat houdt in dat de Buckfastbij nog altijd geselecteerd en gekruist wordt.

De bijen maken de honing! Het is een bijzonder mooi natuurproces. Dat gaat zo:

De bijen zuigen nectar op van bloemen. De nectar wordt opgeslagen in een aparte honingmaag…
…terwijl ze de nectar opzuigen voegen ze vanuit speekselklieren de eerste enzymen en goede bacteriën toe. Door de werking van enzymen breken de meervoudige suikers af tot beter voor mensen verteerbare enkelvoudige suikers.

Eenmaal terug in de bijenkast wordt de nectar uit de honingmaag via de monddelen aan de jongere bijen overgedragen…
…terwijl de druppel van bij naar bij beweegt voegen de bijen steeds kleine beetjes speeksel toe. In dit speeksel zitten weer verschillende enzymen die o.a. zorgen dat de honing bacterie en schimmelvrij blijft.

Het vochtgehalte van de nectar wordt vermindert door verdamping…
…daartoe wordt de nectar in druppeltjes op de bijentong aan de warme droge lucht in de bijenkast blootgesteld. Gedurende deze operatie worden ook voortdurend enzymen toegevoegd. Daarna wordt de nectar in de lege honingraatcellen opgeborgen. In de honingraat wordt de nectar ten slotte door speciale ventilatietechnieken zoals snel met vleugels wapperen verder ingedikt, totdat de honing een watergehalte van onder de twintig procent heeft. De honing is nu rijp en worden de cellen met was dekseltjes verzegeld.

Voor de imker is dit het teken dat de honing geoogst kan worden…
… de ramen worden uit de bijenkasten genomen, de wasdekseltjes waarmee de cellen verzegeld zijn, worden verwijdert, waarna de ramen met de open raat in een centrifuge (de honingslinger) wordt gehangen en de honing eruit wordt geslingerd. De honing wordt vervolgens gezeefd en in emmers gestopt. Na een aantal dagen zijn alle luchtbellen omhoog gestegen en kan de honing gebotteld worden.

Ja, wat dacht je van deze:

  1. Nederlandse bloemenhoning kan echt helpen bij hooikoorts! Een deel van de pollen die de bijen uit de bloemen en planten halen, komt in de honing terecht. Door deze honing te eten, wordt het lichaam blootgesteld aan de boosdoeners van hooikoorts. Zo bouwen we op den duur resistentie op tegen de pollen.
  2. Honing kan kristalliseren, maar dat is zo opgelost. Verwarm het potje in water van maximaal 40°C en de honing wordt weer vloeibaar!
  3. Honing is niet alleen lekker in thee, maar ook in koffie! Laat de thee of koffie iets afkoelen alvorens de honing toe te voegen. Zo blijven alle waardevolle stoffen die in de honing zitten bewaard!

“Tijdens uw bezoek aan het Berghotel verzorgen wij graag een culinaire beleving.”

Stel uw verdere honing- en bijenvragen via het contactformulier!

David van Zalinge
Chef Kok 

Direct contact