De historie en het verhaal achter de Wegh der Weegen

Wanneer u arriveert op de Utrechtseweg kijkt u uw ogen uit. Alleen op steenworp afstand van ons hotel zijn al drie prachtige monumenten te zien, namelijk de watertoren, Villa Amersberg en door de bomen heen ziet u het Belgenmonument. Ook is het heerlijke bos Klein Zwitserland te zien en ook ons prachtige hotel dat al 141 jaar op de Amersfoortse Berg staat. Wat u wellicht niet meteen ziet is de historie achter de Utrechtseweg zelf en daar vertellen wij u graag meer over.

Wie was bouwmeester Jacob van Campen?

Ons hotel werd in 1880 gebouwd aan de Amersfoortseweg. Het ontstaan van die weg is een mijlpaal in de Amersfoortse geschiedenis geweest. Die mijlpaal danken wij aan dhr. Jacob van Campen (Haarlem, 2 februari 1596 – Amersfoort, 13 september 1657).

Van Campen was een Amersfoortse kunstschilder en later architect van het Hollands Classicisme. Zijn meest bekende werk zal het Paleis op de Dam zijn. De bouwmeester ontwierp huizen, paleizen en zelfs kerken. Ook bij tuinen, interieur en monumenten staat zijn naam als ontwerper en/of adviseur trots beschreven. In Amersfoort heeft hij ook zijn invloed uitgeoefend op de lichtkronen van de Sint-Joriskerk en tijdens de herbouw van de Onze Lieve Vrouwetoren. In zijn 31 jaar als architect staan meer dan 40 noemenswaardige projecten op de naam van Jacob van Campen. In dat indrukwekkende rijtje staat één straat, de Amersfoortseweg, ook bekend als de Wegh der Weegen.

Leuk om te weten…

Wij hebben onze mooiste ruimte, welke ook gelegen is aan de Wegh der Weegen,  ter gedachtenis aan de architect ‘de Van Campenzaal’ genoemd. Waar er inmiddels vele buffetten, partijen en evenementen plaats hebben gevonden, deed het woord ‘zaal’ niet voldoende recht aan de ruimte. Als een ode aan Jacob van Campen en met onze klassieke High Tea als kenmerkende traktatie uit onze keuken is deze ruimte nu bekend als Jacobs Tearoom.

De geschiedenis van de Wegh der Weegen is al ruim 350 jaar oud en begint al voor 1647…

Jacob van Campen was zowel betrokken bij het ontwerp als bij de aanleg van de Amersfoortseweg. Wat maakt deze weg nou zo uniek en bijzonder? Allereerst was dit project het grootste infrastructurele project van de Gouden Eeuw in heel Europa. Een woesternij veranderde in een paradijs en de eerste verbinding tussen Amersfoort en Utrecht werd hiermee in 1647 gelegd. De weg was maar liefst 60 meter breed was en liep oorspronkelijk over heidevelden, met drie rijen eikenbomen aan beide kanten, op exact dezelfde afstanden van elkaar geplant. Daarbij was de weg in oorsprong kaarsrecht en zeker 11 km lang. Aan beide zijden van de weg werden kaarsrechte kavels verstrekt waarop iemand een buitenplaats kon bouwen, mits hij zijn deel van de weg onderhield. Daarmee was dit één van de eerste vormen van publiek-private samenwerking! Met al deze unieke historische waarde heeft de Wegh der Weegen zelfs als voorbeeld gediend voor o.a. de Zeestraat van Den Haag naar Scheveningen en Unter den Linden in Berlijn. Last but not least: ook leuk om te weten is dat de allereerste McDrive van Nederland aan deze weg werd geopend!

Terug naar de naam Wegh der Weegen, waar komt die naam vandaan? Een goede vriend van Van Campen, Everard Meyster, schreef een prachtig gedicht waarin hij de toen gloednieuwe Amersfoortseweg bescheef als ‘de nieuwe Via Appia’ en noemde het ‘de Wegh der Weegen’. Dit gedicht is teruggekeerd in de wanden van het nieuwe ecoduct tussen Amersfoort en Soesterberg.

Op deze kaart van Stichting Wegh der Weegen kunt u zien welke bijzondere locaties nog een verband hebben met de eeuwenoude weg. Wij zijn natuurlijk zeer trots dat ons hotel samen met de monumentale watertoren het beginpunt vormt van deze weg.

Bronnen

www.weghderweegen.nl
www.archiefeemland.nl
www.wikipedia.nl